Lovlydig undergrundsfilm gidsel i piratsag

Film, der handler om det umoralske i piratkopiering og ulovlig fildeling, selv underlagt censur fra pladebranchen

Journalist Henrik Moltke bebrejder i et interview med Børsen, musikbrancheforeningen IFPI, fordi den ved et fogedforbud har fået lukket for Tele2 kunders adgang til torrent-sitet The Pirate Bay.

Det rammer nemlig ikke kun de tusinder af danskere, der uden skrupler downloader torrent til ophavsretsbeskyttet materiale. Det går også ud over de, der bruger de forskellige torrent-sites til lovligt at distribuere deres eget materiale.

Som for eksempel Henrink Moltke og hans kolleger Andreas Johnsen og Ralf Christensen, der sammen har lavet en dokumentarfilm, som de netop distribuerer via Piratebay. Filmen har sin egen http://www.goodcopybadcopy.net/download " target="blank">hjemmeside og ved et klik på "get the torrent" åbner browseren netop en side på The Pirate Bay.

-eller en besked om, at "denne side er spærret", hvis man altså er kunde hos Tele2.

Det mest ironiske i denne sag er faktisk, at Henrik Moltkes film bærer navnet "Good Copy, Bad Copy" og forsøger at belyse hele problemstillingen omkring pirateri og ulovlig kopiering. Altså at forklare, hvad der er god og hvad der er dårlig moral omkring kopiering og fildeling.

Men nu er er Moltke, Johnsen og Christensen alt selv blevet ramt af censur, efter fogedforbuddet har lukket deres primære distributionskanal for kunder.

»Vi har produceret denne film for DR og solgt den til et antal andre TV-stationer og DVD-udbydere verden over, og en del af økonomien i produktionen kommer fra fra frivillige bidrag fra folk, der downloader den helt lovligt og derefter sender en donation. Så det skader os, hvis danskerne ikke kan finde filmen online«, forklarer Henrik Moltke til Børsen

Han uddyber, at de tre journalister har lavet filmen ulønnet, men hvis de skulle have beregnet sig blot en lav løn for arbejdet, ville filmens omkostninger stå dem i 800.000 kroner. Og kun en fjerdel af dette beløb er indtil nu kommet i kassen via salg og frivillige bidrag.

Derfor er Henrik Moltke og hans kolleger helt afhængige af, at kunne distribuere deres film ad gratis kanaler. Og de er ikke de eneste... Mange garagemusikere har fået deres gennembrud, fordi de via de uofficielle kanaler har mulighed for at nå ud til at stort publikum, uden nødvendigvis at have haft råd til en udgivelse på et pladeselskab.

Også mange softwareudviklere lever af de frivillige bidrag tilfredse brugere indbetaler, for at downloade specialdesignet software, der opfylder et niche-behov. Og sidst, men absolut ikke mindst, er der open source-styresystemet Linux, der for en stor del bliver distribueret over torrent-sites som The Pirate Bay.

Der er derfor mere en én branche, der i spænding imødeser afgørelsen på den kæring, som Telebranchen har lavet på Fogedrettens forbud fra februar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere